Nederlands Kampioenschap Eliminator

Vandaag stond het Nederlands Kampioenschap Eliminator voor het eerst in de geschiedenis op het programma. Ik was daarom erg benieuwd naar de opzet en de populariteit van deze 'sprintraces'. Helaas waren de weersvoorspellingen voor vandaag erg slecht. Dit had als uiteindelijk resultaat dat het over de hele dag veel heeft geregend en dat het behoorlijk koud aanvoelde. Toen ik daarom ook bij aankomst zag dat het parcours gelegen was op een grasveld voorspelde ik veel modder voor de wedstrijd. Met inrijden merkte ik echter dat het parcours best wel wat kon hebben en het met de modder wel meeviel. Wel was de ondergrond wat drassig, wat mij nooit erg goed heeft gelegen.
De wedstrijd startte met een tijdrit, waarbij de tijd van invloed is op de heat waar je in komt in de volgende ronde; de sterkste worden ingedeeld bij de zwakste renners. Ik had besloten niet alles te geven tijdens deze tijdrit. Ik wilde mijn energie overhouden voor latere heats. Ik reed uiteindelijk de derde tijd van de totaal zes dames. Omdat er zo weinig dames waren, hoefden wij pas veel later in het programma weer te fietsen. Uiteindelijk heeft het ongeveer 2,5 uur geduurd voordat de dames weer aan de beurt waren. Deze 2,5 uur voelde echt als een eeuwigheid, aangezien de enige optie die ik had in de auto zitten was vanwege de regenval en de kou. Voor de eerste heat (tevens de halve finale) heb ik goed warm gereden en toen was ik er klaar voor. Ik zat in een heat met twee andere dames (Anneke Beerten en Iris van der Pol). Van deze heat gingen de eerste twee dames door. Anneke had in de tijdrit veel sneller gereden en Iris wat seconden langzamer dan ik. Ik had vooraf besloten dat ik Anneke zou laten rijden en dat ik zou proberen de tweede plek veilig te stellen; ook met het oog op de finale heat later. Helaas had ik een erg slechte start; ik kwam niet in mijn pedaal. Hierdoor kwam ik op de derde tevens laatste positie te rijden. Het was in het begin erg moeilijk om Iris (die voor mij reed) in te halen. Uiteindelijk wist ik haar op een recht stuk voorbij te steken en in het volgende technische element wist ik een gaatje te slaan. Het was vrij gemakkelijk om dit gaatje tot het eind te houden, waardoor ik tweede werd in de heat en dus doorging naar de finale.
De finale reed ik tegen Anne Terpstra, Manon van Hees en nogmaals Anneke Beerten. Ik wist dat het erg moeilijk zou gaan worden om Anne en Anneke te verslaan, maar ik hoopte dat een derde plaats erin zou zitten. Deze keer was ik wel goed weg bij de start. Ik draaide als tweede de eerste bocht in. Anneke had toen al een paar meter afstand genomen en dit gat werd steeds iets groter. Ik verwachtte al dat Anne mij zou inhalen en dit deed zij ook halverwege de ronde. Ik kon helaas echt niet in haar wiel blijven. Ik zag dat het gat op nummer vier redelijk groot was, dus ik wist dat als er geen rare dingen zouden gebeuren mijn podiumplaats veilig was. Ik nam geen risico meer en kwam als derde over de finish. Anne Terpstra werd uiteindelijk nog knap eerste en Anneke Beerten werd tweede.
Ik ben erg tevreden met het resultaat van vandaag. Toch maar derde plek op een NK!! Op naar de City Mountainbike in Rotterdam volgende week.

Comments

Popular Posts